FuglerFugleturFugleturerHaugesund

Plukk plast

I slutten av januar ble nok mange av oss rystet av innholdet i magesekken til gåsenebbhvalen ved Sotra.

Vi har lenge visst at det langtfra er velstand i havet. Mange negative faktorer på en gang sender dystre signaler for de neste ti-årene.

Bl.a. sier forskere at i 2050 er vekta av plast i havet høyere enn vekta av fisk. Dessuten merker vi fuglekikkere daglig at sjøfuglbestanden er i dramatisk nedgang.

Primo februar går jeg med kamera og kikkert langs Tornesvatnet. Jeg loggfører bl.a. kortnebbgås, tundragås, havelle og en havørn.

De tre bildene jeg lagret ved hjemkomst var det triste synet av ei flyvende voksen gråmåke med en rød plastpose litt for godt festet i ene foten. Uskarpe bilder som ble eksponert på lang avstand, og som normal ville blitt slettet. Disse har imidlertid en verdi for å dokumentere at vi mennesker ikke alltid tenker på konsekvenser.

Normalt er hodet vendt oppover på fugleturene. På min neste sjekk ved Tornesvatnet, stirret jeg mye mot bakken selv om kikkerten var rundt halsen. En knapp time senere har jeg samlet en liten haug med tynnplast, ei stor plasttønne, ei eksospotte, ca. 70 meter gummislange og en isoporkasse. For ikke å glemme overraskelsen; gitaren med forsterker som lå slengt i en skråning.

Samlet inn langs en liten del av et naturreservat.

Jeg plasserte min innsamling ved fire dekk på felg som har opplevd mange årstider like ved naturreservatet.

En liten uke senere har Haugesund kommune fjernet søppelet. Jeg kjenner glede, men også på en viss fortvilelse. 1/20 del av naturreservatet ble ryddet. Min miniaksjon var i vestre del, mens det er mye verre i motsatt ende. En e-post blir sendt miljøvernleder Ingrid Ebne. Noen minutter senere smiler jeg. 

-Vi tar en strandryddeaksjon også i Tornesvatnet, er hennes svært positive respons.

Så nå i helga er hansker, plastsekker og ikke minst en container plassert ved byggefeltet Kopphaug (se kart nederst).

Fra kl. 12-15 søndag har jeg med teleskop slik at plastplukkere også kan få se noen av de over 200 fugleartene som er registrert i og rundt naturreservatet.

Arrangementinfo på Facebook