FuglerFugleturFugleturerHaugesund

Plast og sjelden måke

Siden første blogg om Birdsrace Haugesund har vinterfugler blitt erstattet av trekkfugler fra sør. Det gir selvfølgelig flere arter på listene. 

Jeg vil imidlertid først dele noen ord om plastinnsamlingsaksjonen som ble arrangert i Tornesvatnet i mars i regi av Strandryddeaksjon Haugalandet. I løpet av en søndag fylte omtrent tjue personer en container med bildekk, presenninger, mykplast, plasttønner mm. Barn og voksne gjorde en imponerende innsats.

En fornøyd blogger og plastplukker Bjarne Heyerdahl Sætrang da containeren nesten var full.

Bilde av gråmåka med plastposen over Tornesvatnet som illustrerte bloggen «Plukk plast», har tilsynelatende gjort inntrykk på lokale journalister og er blitt benyttet både i Haugesunds Avis og NRK Rogaland.

Nå er strandområdene rundt Tornesvatnet vakrere og ikke minst betydelig renere. Det er langt mer tilfredstillende å gå noen timer med kikkert og kamera langs naturreservatet nå, selv om noen mindre områder fortsatt må «plukkes». 

Heldigvis har jeg også hatt muligheten til å se på og ta bilder av fugler. Fram til 10. april har jeg sett 116 arter i Haugesund i 2017. Som forventet er Tornesvatnet (71) og Røvær (62) de beste lokalitetene. Den sjeldneste fuglen siden bloggen «God start» er den nord-amerikanske ringnebbmåken som Bjørn Ove Høyland oppdaget i Skeisvatnet i mars. Dessverre var den skadet både i ene foten og hadde et sår i brystet. Kanskje den har vært i kamp med en rovfugl. Av andre halvsjeldne arter nevnes hvitryggspett, varsler, kornkråke og lappspurv.

I de neste ukene vil Afrika-trekkerne dukke opp, en av de mest spennende periodene i fugleåret. Særlig hvis temperaturene kryper over tjue grader.

Skritt-telleren viser nå 456 500 steg på fugletur i Haugesund i 2017.