FuglerFugleturFugleturerHaugesund

207 arter umulig

De aller fleste trekkfuglene har forlatt Vestlandet. Forhåpentligvis har de bedre værforhold nå enn det vi kunne tilby i sommer. Elendig hekkesesong  for mange arter har tilsynelatende vært årsaken til få fugler «i lufta» nå i høst. 

Jeg kan rapportere om to bomber siden forrige blogg, begge fra Tornesvatnet naturreservat. Kun den ene med vinger.

Det var sitronerle jeg fant 20. september ved en pytt i sørøstre del av området. Et elendig bilde hundre meter unna ble dessverre hele dokumentasjonen. Forhåpentligvis nok til at den norske sjeldenhetskomiteen for fugl vil godkjenne det første funnet av arten i Haugesund kommune.

Drøyt to uker senere kommer Gudmund Haraldseid ut på trappa. 

-Så du elgen?

-Nei, har den vært her også, spør jeg.

-Ja, jeg så på den i flere minutter et par dager før Haugesunds Avis skrev om den. 

Haraldseid forteller engasjert om elgen som beitet like ved Tornesvatnet, og om rådyrene som virket temmelig forvirret da de så kjempen. 

På de neste turene fant jeg både feces og fotspor av skogens konge. Selv om jeg ikke så elgen, var jeg absolutt fornøyd med spor-bilder.

Mitt 2017-prosjekt nærmer seg naturlig nok slutten. Mine predikasjoner om 207 observerte fuglearter i Haugesund kommune ble nok alt for hårete, selv om det er 1,5 måned igjen. Likevel har det vært fantastiske kortreiste turer innenfor kommunegrensene. Til nå har jeg sett 191 arter og gått drøyt 1,6 mill. steg.

I neste blogg like etter nyttår vil jeg gjøre en mer grundig oppsummering.

Stillitsen øverst fotograferte jeg fra bilen på Bakarøya i dag. Med aktiverte nødlys parkerte jeg nesten midt i et lite trafikkert veikryss og fotograferte den fargerike finkefuglen som furasjerte i vegkanten.